Кількість
|
Вартість
|
||
|
Масло какао Ароматика – це рослинне масло, отримане з насіння какао дерева. Це масло широко застосовується в косметології для захисту шкіри від шкідливого впливу навколишнього середовища та усунення невеликих косметичних дефектів. Масло какао, з природним вмістом білків, амінокислот і вітамінів, відмінно підходить для догляду за шкірою будь-якого типу. Цей засіб з приємним шоколадним ароматом захищає шкіру від передчасного старіння і додає шкірі обличчя і тіла пружність і еластичність. Баттер підходить для профілактики розтяжок шкіри на животі, стегнах, грудях вагітних жінок. Масло какао для тіла добре вбирається, не залишаючи на шкірі жирної плівки. Ви можете масло какао косметичне купити в нашому інтернет-магазині.
Історія застосування какао
Ботанічна назва роду какао – Theobroma зобов'язана шведському ботаніку Карлу Ліннею. Вона походить від грецьких слів Theos – бог і Broma – їжа, буквально «їжа богів». Ця назва показувала те, що продукт мав воістину божественний смак і неповторний аромат. Перший час шоколад був відомий лише при королівських дворах спочатку Іспанії, а потім і Франції. Видова ж назва какао (cacao), або, як часто його називають у багатьох латиноамериканських країнах – «кокоа» (cocoa), своїм етимологічним корінням сягає в мови древніх мезоамериканських цивілізацій ацтеків і майя.
Першими з європейців познайомилися з культурою какао конкістадори в 1519 р. при завоюванні Мексики. Ацтеки вживали напій чокоатль («гірка вода»), що готується з порошку какао, перцю і ванілі. У другій половині ХІХ ст. плоди какао в Мексиці виконували роль грошових знаків. В Європі какао спочатку вживали лише як ліки при ревматизмі, захворюваннях горла і шлунка. Сучасний напій какао, шоколадні креми та плитковий шоколад з'явилися значно пізніше.
Масло какао часто було компонентом різних лікарських засобів. Перший лікувальний рецепт, до складу якого входило масло какао, був складений іспанським доктором Антоніо Колменеро де Ледеcма (Antonio Colmenero de Ledesma) на початку XVII століття. Його «Захоплюючий трактат про природу і якості шоколаду» був вперше виданий в 1631 році в Мадриді, потім в латинському перекладі – в 1644 році в Нюрнберзі, а в 1667 році в Римі, вже на італійському. Шоколадом і його цілющими властивостями цікавилися у всій Європі – як освічені медики, які знали латину, так і прості virtuosi. Нині воно входить в фармакопеї більшості країн світу, і до цього часу йому немає гідного замінника, попри всі успіхи синтетичної хімії. Масло використовується для виготовлення супозиторіїв, кульок, паличок, губної помади.
Метод виробництва масла какао
Масло какао (Oleum Cacao) одержують з насіння какао дерева, яке також називають шоколадним деревом (Theobroma cacao L.), родина Мальвові (Malvaceae). Насіння попередньо піддають ферментації, потім його висушують і підсмажують, після чого тендітна оболонка легко знімається і використовується для добування алкалоїду теоброміну. Очищене від оболонок насіння подрібнюють і піддають гарячому пресуванню. Гаряче масло фільтрують у фільтрах, що обігріваються, і виливають у форми, де воно швидко застигає при кімнатній температурі.
Це вічнозелене дерево до 5 м заввишки з прямим стеблом і великим овальним або яйцевидним листям. Дрібні рожеві квітки пучками виходять прямо зі стовбура. Цвіте і плодоносить круглий рік. Плоди ягодоподібні, ребристі, зі шкірястою оболонкою, до 25 см довжиною, їх колір варіює від жовтого до червоного. Усередині плоду, занурене в білу або рожеву м'якоть (пульпу), знаходиться овально-сплюснуте насіння, неправильно зване бобами. В ядрі насіння міститься до 50% жирної олії, а також білки, крохмаль, клітковина, дубильні речовини, органічні кислоти, присутні глікозиди ціанідину, сліди холіну, солі калію і фосфору. У шкірці насіння містяться алкалоїди теобромін (до 2%) і кофеїн (сліди).
Батьківщина рослини – тропічна Південна Америка та острови мексиканської затоки. Вперше культуру шоколадного дерева налагодили в XVII столітті в Бразилії. В цей час найбільші площі какао дерева зосереджені в тропічній частині Західної Африки (Нігерія, Гана й інші країни навколо Гвінейської затоки). Рослину культивують також у Вест-Індії, Південній Америці, Шрі-Ланці та Індонезії. Сировина для виробництва рослинної олії какао ТМ Ароматика поставляється з Гани.
Зовнішній вигляд і склад масла какао
Масло має колір від світло-жовтого до коричневого (при прогорканні біліє) і приємний шоколадний запах. При температурі 16-18 °С масло по консистенції – тверде, ламке. Температура повного розплавлення 32-35 °С, при 40 °С масло має рідку маслянисту консистенцію.
Після розливу масло застигає (переходить у тверду форму) і при його застиганні (твердінні) можуть утворюватися кристали у вигляді легкого нальоту (у вигляді опушення), що не говорить про утворення цвілі або невідповідності якості.
Масло складається з трьох- і двухкислотних тригліцеридів, що містять олеїнову (до 43%), стеаринову (до 34%), пальмітинову (до 25%), лінолеву (2%), лауринову і арахінову (сліди) кислоти. Також багате на вітамін F. До його складу крім незамінних жирних кислот входять мікроелементи, поліфеноли.
Косметична користь масла какао
Масло какао – популярний високоефективний косметичний засіб. Він добре засвоюється, не залишаючи на шкірі жирної плівки. Це масло відмінно підходить для шкіри будь-якого типу, особливо необхідне для догляду за сухою і в'янучою шкірою. Воно є ідеальним засобом для ніжної дитячої шкіри (при відсутності алергії на какао-продукти).
Активні компоненти зі складу какао живлять, підтримують тургор і відновлюють гідроліпідний баланс, регенерують, пом'якшують, омолоджують і тонізують шкіру, масло какао для шкіри обличчя робить її більш ніжною, еластичною і гладкою. Це масло забезпечує зимовий догляд за обличчям, воно захищає шкіру від впливу агресивних факторів зовнішнього середовища – сонця, морозу, вітру, запобігаючи пересушування, обмороження, пересихання у зимовий час. В результаті застосування цієї олії розгладжуються дрібні зморшки, зникають «гусячі лапки», шкіра стає м'якою, сяючою.
Використання цього косметичного засобу під час вагітності допомагає уникнути появи розтяжок шкіри, а також сприяє їх усуненню після вагітності або значного зниження ваги.
Його можна використовувати для змазування шкіри, масажу, як бальзам для губ і захисний засіб від морозу і вітру, для видалення задирок, зміцнення вій і брів, зменшення набряків під очима, зміцнення волосся, для рук і нігтів.
Способи зовнішнього застосування
Масло какао може застосовуватися у чистому вигляді, у складі сумішей з іншими оліями, як базове масло для створення композицій з натуральними ефірними оліями, для збагачення готових косметичних засобів: кремів, масок, шампунів, бальзамів. Використовується для аплікацій, змазувань, приготування масажних і косметичних сумішей. При необхідності перед вживанням необхідно помістити баночку з маслом на водяну баню при температурі +40 °С - +50 °С на кілька хвилин, поки масло не отримає рідку консистенцію.
Домашні рецепти від Ароматики
► Масаж: тверде масло для масажу нанести тонким шаром на очищену шкіру. Після масажу надлишок масла видалити м'якою серветкою.
► Маски для всіх типів шкіри:
• 1 чайну ложку масла какао, 1 чайну ложку олії ромашкової, 1 столову ложку натертого огірка, сік одного листа алое (або 1 чайна ложка соку Алое Вера) змішати до однорідної маси, нанести на обличчя на 30 хвилин, потім змити теплою водою. Маску рекомендується робити на ніч;
• 1 чайну ложку масла какао, 1 чайну ложку олії зародків пшениці, 1 столову ложку м'якоті авокадо (можна замінити гарбузом) ретельно перемішати, нанести на обличчя на 20-30 хвилин, потім змити теплою водою. Можна застосовувати 3-4 рази в тиждень.
► Відлякування комах (для ніжної, чутливої та дитячої шкіри): 1 столову ложку масла какао, 5 крапель ефірної олії базиліка, 5 крапель ефірної олії лимонної, 5 крапель ефірної олії евкаліптової ретельно перемішати та нанести на обличчя і тіло.
Запобіжні заходи: тільки для зовнішнього застосування.
Протипоказання: індивідуальне несприйняття масла какао.
Умови зберігання: зберігати щільно закритим, у недоступному для дітей місці, за температури не вищої +25 °С. Уникати потрапляння прямого сонячного проміння.
Склад (INCI): Theobroma Cacao Seed Butter.
Не містить консервантів, барвників та синтетичних домішок.