Кількість
|
Вартість
|
||
|
Орегано подрібнений Ароматика – це ароматна приправа у вигляді посіченого висушеного листя материнки звичайної. Це одна з найпопулярніших спецій на кухні, яка підходить практично всім стравам, особливо збагачуючи смак салатів, овочевих супів, соусів, піци, м'ясних страв. Крім приємного смаку та аромату, ця приправа має ряд цілющих властивостей. Материнка не лише збуджує апетит і сприяє травленню, але й вважається одним з кращих створених природою антибіотиків. Тож орегано сприяє збереженню свіжості страви, адже у складі приправи є речовини, що перешкоджають розмноженню бактерій.
Країна походження сировини: Туреччина.
Історія застосування
По-європейськи це звучить вишукано і навіть з деяким японським акцентом – орегано, а по-нашому – материнка, причому сама щонайзвичайніша. Фактично, назва орегано походить від грецьких слів "oros", тобто гори, та "ganos", що означає радість або захоплення, і може перекладається, як "насолода горами". Сьогодні материнка звичайна являється важливою лікарською, харчовою, ефіроолійною, медоносною, фарбувальною, інсектицидною та декоративною рослиною.
Пряна трава відома з давніх-давен і спочатку застосовувалася в Азії. Перські астрологи настоювали на материнці бальзами, які використовували проти впливу ворожих планет. У традиційній китайській медицині за допомогою цієї рослини лікували лихоманку, блювання, діарею, жовтяницю та шкірні висипання. Її також цінували стародавні греки та єгиптяни, вважаючи орегано цілющим.
Стародавні єгиптяни використовували ефірну олію материнки для ароматичних ванн, які допомагали розслабитися, позбутися головного болю, депресії, безсоння. А в Стародавній Греції на весіллі нареченому та нареченій надягали на голови вінки, сплетені саме з квітів материнки, що свідчить про величезну популярність цієї рослини. Згідно з їх міфологією, грецька богиня Афродіта створила ароматичний орегано як символ радості та виростила його у своєму саду на горі Олімп. Давні греки часто застосовували материнку для полегшення м'язового болю, а римлянами вона використовувалася як засіб для росту волосся.
Загалом материнка та ефірна олія з неї здавна застосовувалися в народній медицині для лікування різного роду інфекційних, простудних, вірусних і запальних захворювань. Її використовували як заспокійливий засіб при нервових збудженнях, для поліпшення травлення та збудження апетиту, при зниженій кислотності шлункового соку, проносах, хворобах печінки, гіпертонії й епілепсії, після пологів.
У XIII столітті ченці розсаджували материнку в монастирях, бо вірили в її здатність лікувати легені та використовували при бронхіальному й коклюшному кашлі, туберкульозі легень. Її вживали всередину, робили компреси та мазі, а також застосовували зовнішньо в ароматичних ваннах, при болях у горлі, лишаях, висипах на тілі, золотусі, для загоювання ран, при рахіті.
У народній українській традиції материнка являється символом материнської любові та здоров'я дітей. В настої з цього зілля часто купали дітей, а проводжаючи в далеку дорогу, мати давала своїй дитині вишитий рушник із загорнутим пучечком сухої материнки. Існує багато повір'їв і традицій, пов'язаних з цією рослиною. Так, наприклад, вважалося, що дівчата, які вирощують материнку, матимуть багато талантів, а на Купала хлопці кропили напоєм з материнки дівчат для захисту від нечистої сили.
Надземні частини материнки містять таніди й барвники, тому її використовували для фарбування шовку та білої шерсті в оранжево-червоний, коричневий, чорний, вишневий і оливковий кольори.
Сьогодні орегано є одним із ключових інгредієнтів середземноморської кухні, воно також популярне в італійських, грецьких, мексиканських стравах. Його також широко використовують для приготування настоїв, витяжок і додають у цілющі чаї.
Виробництво
Дана спеція виготовляється з надземної частини багаторічної трав'янистої рослини материнки звичайної (Origanum vulgare L.), родина глухокропивові (Lamiaceae). Синоніми: душиця, ладанка, мацердушка, блошниця, душниця, лісова м’ята, зеновка, бджолина трава, кара гиних (азербайдж.), звірак (вірм.), ташава (груз.). Батьківщиною орегано є Південна Європа, Середземномор'я, але зараз ця рослина зустрічається у дикій природі по всій Європі. Культивується в Європі, Азії, Америці, а нині материнка внесена в фармакопеї багатьох країн: Чехії, Словаччини, Данії, Франції, Австрії, Польщі, Норвегії та інших.
Невимоглива до ґрунту материнка широко поширена і в Україні. Особливо часто вона зустрічається на пагорбах, полях і в лісах західних та північних областей. Це низький чагарник (заввишки 30-60 см) з невеликими рожево-бузковими квіточками. Його кореневище гіллясте, часто повзуче, а листя – маленьке, овальне, зелене зі сріблястим відтінком.
В кулінарії ця пряна трава, вживається як у свіжому, так і в сушеному вигляді, при чому сухе орегано вирізняється більш інтенсивним смаком. І хоча для виготовлення приправи підходить вся верхня частина материнки разом з листям і квітами, найбільш цінується шеф-кухарями саме листя цієї рослини. Її збір проводиться на початку цвітіння, а далі орегано сушать за температури не вище +35 °C, щоб цінні ефірні олії швидко не випарувалися, та подрібнюють.
Склад
Стебла, листя та квіти материнки – справжня вітамінна скарбниця. Ця рослина містить аскорбінову, розмаринову та фолієву кислоти, дубильні речовини, ефірні олії (до 0,5%), вітаміни (А, С, Е, К, РР, В6, В2 і В9), бета-каротин (провітамін вітаміну А), природні антибіотики карвакрол і тимол, холін, численні антиоксиданти (флавоноїди та поліфеноли), мінерали (калій, йод, магній, кальцій, натрій, залізо та цинк).
Смакові й ароматичні якості орегано
Орегано має приємний, інтенсивний, трав'яний, трохи солодкуватий з нотками камфори та деревини аромат. Ця приправа пахне свіжістю, а в її ароматі присутні трохи терпкі нотки, схожі на запах перцевої м'яти.
Смак материнки пряний, злегка гіркуватий, з теплим і насиченим післясмаком. Він має яскраво виражений перцевий відтінок, але зовсім не пекучий чи гострий. "Перчинка" у цих листочках ніжна, приємна та дуже помітна.
Іноді орегано називають "диким майораном", але хоча майоран і відноситься до тієї ж родини рослин, це все ж таки різні прянощі. Різниця між майораном та орегано є і в смаку, і в ароматі.
Наприклад, у майорану запах тонший, ніж в орегано, з нотами, що помітно нагадують кардамон, а смак у нього відчутно різкіший. При цьому обидві спеції практично взаємозамінні в кулінарії. Але для приготування напоїв і зборів трав'яних чаїв використовується лише орегано, оскільки майоран у відварах дає дуже різкі та гіркі ноти.
Користь
Орегано не лише додає аромату та смаку до їжі, але й зміцнює здоров'я. На перший план виходить дуже високий вміст антиоксидантів, вітамінів і дубильних речовин, які й обумовлюють лікарські властивості цієї рослини.
Материнка проявляє тонізуючу та відхаркувальну дію. Вона має сильні очищувальні, антиоксидантні, протиалергенні, а внаслідок наявності у складі ефірної олії, ще й потужні противірусні, протигрибкові та протимікробні властивості. Цю здатність забезпечують карвакрол та тимол, які впливають на проникність оболонки вірусних клітин. Дослідники також виявили, що екстракт орегано під час переробки м'яса здатний знищувати бактерії Listeria.
Саме тому все більше людей згадують про використання материнки під час застуд та інфекцій. Вона використовується перорально при лікуванні інфекцій дихальних шляхів і сечових шляхів, застосовується для лікування кашлю та хворого горла.
Використання орегано також позитивно впливає на роботу травної системи, зокрема, зводить до мінімуму розлади шлунка, коліки та інші травні недуги. Численні дослідження додатково показали, що воно є ефективним при лікуванні гіпертонії, а також позитивно впливає на регуляцію холестерину в крові.
Тож у народній медицині відвар материнки застосовують для поліпшення апетиту і нормалізації процесів травлення, для покращення роботи серцево-судинної системи, для зняття стресових станів. Ця пряність покращує сон, відновлює захисні сили організму, прискорює обмін речовин. Орегано та його ефірну олію застосовують при зубному болю, спазмах шлунка та кишківника, астмі, ревматизмі, кашлі, бронхіті, ангіні, тонзиліті та гінгівіті.
Крім того, орегано широко використовується при виробництві косметичних засобів і в парфумерній промисловості — як віддушка та як лікувальний компонент для догляду за проблемною і чутливою шкірою. Рослина надає цілющу ранозагоювальну та протизапальну дію.
Материнка звичайна має ряд протипоказань до вживання: алергія, вагітність, годування дитини грудьми, індивідуальне несприйняття. Не рекомендується самостійно давати материнку дітям до 3 років, гіпотонікам та людям з порушенням роботи серцево-судинної системи, при виразці шлунка, гастриті у період загострення та при деяких проблемах із судинами.
Використання орегано в кулінарії
Орегано – це базова спеція в кулінарії, яка широко використовується в грецькій, італійській, французькій, середземноморській, кавказькій і турецькій кухні. Часто використовується у близькосхідних стравах, добре працює в мексиканських сальсах і стравах з квасолі. Його трав'яний аромат чудово поєднується з томатами, часником та петрушкою, а разом з меленими горіхами орегано може використовуватися як песто.
Материнка добре поєднується з багатьма прянощами, але особливо – з чорним перцем, чилі, базиліком, розмарином, чебрецем, майораном, естрагоном, морською сіллю. Вона входить до складу деяких сумішей прянощів, наприклад, тих самих «Прованських трав», пряних сумішей для паштетів, начинок з ліверу або м'яса, домашніх ковбас.
Приємний тонкий аромат і пряний гіркуватий смак орегано прекрасно поєднується з першими та другими стравами – зі смаком супів (особливо томатних), овочевих салатів, рибних та м'ясних страв. Це чудовий вибір для омлету та інших страв з яєць. Воно відмінно підходить для ароматизації таких овочів, як картопля, капуста, баклажани, кабачки, помідори (особливо свіжі), солодкий перець чи кукурудза.
Ви можете сміливо додавати орегано в рагу та тушковані страви з яловичини, птиці, а також до іншого запеченого, тушкованого й смаженого на грилі м'яса, щоб додати глибини смаку. Аромат і смак орегано чудово розкривається як в холодних, так і гарячих соусах, різних підливах.
Особливо у великій пошані ця пряність в Італії. Орегано зазвичай додають до піци, пасти, лазаньї, холодних і гарячих закусок, супів, запіканок і салатів. В італійській кухні воно також використовується для консервування оливок і каперсів.
Орегано часто використовують і в грецькій кухні. Її додають до традиційного салату, мусаки або фаршированого перцю (гемісти). Цю спецію також можна знайти у стравах з Іспанії, Португалії, Туреччини, Єгипту, Сирії та деяких країн Південної Америки.
У Західній Європі (Франція, Бельгія, Німеччина) материнку використовують для приготування страв із печериць, що відрізняються ніжним смаком і ароматом. У Білорусі, на Кавказі та в деяких країнах Східної Європи материнку додають при солінні огірків і грибів, використовують в начинках для випічки та фаршированої риби. У Сибіру з нею готують ароматну начинку для пирогів, яку змішують із сиром, м'ясом, яйцями.
З материнки заварюють смачний цілющий чай, додають у пінні напої, квас, пиво, ароматизують горілку, виноградні вина, вермути та лікери. Орегано збагачує та насичує смаком свіжі соки та смузі.
З урахуванням легкої гіркуватості, властивої цій приправі, її варто додавати в будь-які страви та напої в помірних кількостях. Важливо пам'ятати, що дуже велика кількість пряного аромату перебиває смак продуктів і може зіпсувати його.
Цю універсальну спецію можна застосовувати у щоденному готуванні. Але перш ніж додавати, її слід добре розтерти між пальцями. Майте на увазі, що суху приправу материнки додають до страв незадовго до приготування.
Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
• Калорійність – 266 ккал / 1101 кДж;
• Білки – 9,0 г;
• Жирі – 4,3 г;
– в тому числі насичені – 1,6 г;
• Вуглеводи – 26,4 г;
– включаючи цукор – 4,1 г;
• Рослинні волокна – 42,5 г;
• Сіль – 0,06 г.
Способи проживання: додавайте до перших страв, салатів, картоплі, овочів, м'яса, риби за рецептами.
Протипоказання: індивідуальне несприйняття продукту.
Умови зберігання: зберігати в щільно закритому оригінальному пакуванні виробника при кімнатній температурі до +25 °C і відносній вологості повітря нижче 65%, осторонь від прямого сонячного проміння.
Склад: орегано подрібнений.