Доставка посилок тимчасово працює за повною передоплатою.
Графік роботи:

Будні: 9:00–18:00

 

0
Мій кошик
Додайте товари до списку бажань

Горіх мускатний цілий 10 шт 40 г Ароматика

Штрихкод 4820177029460
В наявності

Мускатний горіх – це вишукана пряність у вигляді висушених ядер плодів дерева мускатника духмяного, яка має унікальні корисні властивості. Своє застосування він знайшов насамперед у кулінарії, а також медицині, харчовій промисловості, косметології. Неповторний аромат і вельми відомий смак зробив мускатний горіх чи не найвідомішою спецією у світі. Найчастіше він асоціюється з випічкою, кондитерським використанням, водночас горіх дуже універсальний для широкого спектра страв при дотриманні суворого дозування – це одна з небагатьох спецій, що не прощає вільного поводження з кількістю. Найефективніше застосування мускатного горіха у стравах, де поєднуються м'ясо або риба з овочами, грибами, тістом і в соусах, багатьом з яких він надає основний аромат. Мускатний горіх краще зберігати в цільному вигляді, а при необхідності дробити його або натирати на спеціальній тертці в порошок. Це дозволить більш тривалий час зберегти його корисні властивості.

Країна походження сировини: Індонезія.

Історія застосування

Люди вживали в їжу мускатний горіх ще 3,5 тисячі років тому, про що свідчать археологічні розкопки. Вчені виявили у неолітичному поселенні на індонезійському острові Пулау Ай керамічні черепки, а на них залишки насіння мускатного дерева. Екзотичний горіх використовувався з найдавніших часів як лікарський засіб для зміцнення мозку. Античні цілителі давали цю пряність хворим, які втратили смак життя. Аюрведа вважає мускатний горіх однією з найкращих спецій для активізації всмоктування їжі, особливо у тонкому кишківнику. У VI столітті він прижився і в європейських країнах, але вже як запашна пряність, яку використовували для ароматизації страв та спиртних напоїв. Тоді застосування мускатного горіха як приправи було доступне виключно високопоставленим особам, тому мускатний горіх називали царським бобом.

У середньовіччі мускатний горіх потрапляв до Європи через арабських купців, які продавали його за захмарними цінами та тримали у секреті місця, де він ріс. Коли Колумб підняв вітрила своїх кораблів і попрямував до Індії, у списку скарбів, які він мав намір привезти до Іспанії, був і мускатний горіх. У середні віки горіх також був амулетом, здатним захистити від диявола і будь-якої заразної хвороби. Мускатні горіхи носили постійно із собою у спеціальній коробочці зі срібла та слонової кістки. Цікаво, що одна сторона такої мініатюрної «скриньки» була маленькою теркою та в разі потреби використовувалася господарем для натирання горіха. До середини XIX століття запашний мускатник зростав лише на островах архіпелагу Банда в Південно-Східній Азії.

Виробництво

Мускатний горіх є серцевиною плоду вічнозеленого мускатного дерева (Myristica fragrans) родини мускатникових (Myristicaceae), що росте в тропічних країнах з вологим кліматом. Його також називають мускатником або мускатником духмяним. Родове та видове імена мускатного горіха пов'язані з його запахом: родове походить від грецького туrоп (пахощі), а видове – від латинського fragrans (запашний).

Батьківщина цієї культури – Молуккські острови, які нині входять до складу Занзібару. Острови славляться цінними мускатними та гвоздичними деревами. Сьогодні мускатні дерева вирощують у Китаї, Індії, Бразилії, Індонезії, Таїланді, Сінгапурі, Гренаді, Шрі-Ланці та інших країнах. Тривалість життя мускатного дерева становить приблизно 100 років, з 5 років мускатний горіх цвіте і родить і здатний зберігати плодоношення до 40-річного віку. Щороку на одному дереві мускатного горіха може дозрівати до 10 тисяч плодів.

Мускатний горіх за звичкою називається горіхом, хоча з наукового погляду плід 12-метрового мускатного дерева є кістянкою з твердою шкіркою коричневого кольору. На вигляд плід нагадує абрикос або персик, при дозріванні шкірка і м'якоть якого розщеплюються надвоє, і всередині оголюється темно-буре блискуче насіння з гіллястим яскраво-червоним м'ясистим принасінником (аріллусом). Сам горіх є нічим іншим як цим насінням усередині плода. Насіння вкрите гладкою та твердою насінневою шкіркою, яку при отриманні мускатного горіха видаляють.

Для отримання готового до вживання продукту, принасінник висушують на сонці, після його акуратно відокремлюють, а саме насіння повторно виставляють сушити над відкритим вогнем до придбання ним темно-коричневого забарвлення. Пряний смак і аромат принасінника та безпосередньо насіння – схожі. Але відмінність у тому, що принасінник називають мацісом – мускатним цвітом, тоді як насіння – власне мускатним горіхом. Загальний термін отримання якісного мускатного горіха може сягати 2,5-4 місяців. У висушеному вигляді мускатний горіх виглядає як горішок овальної форми коричневого кольору, у розрізі якого можна побачити малюнок з хаотичних смужок темних та світлих відтінків.

Склад

Користь мускатного горіха обумовлена вмістом у ньому великої кількості вітамінів (С, В, А), мінералів (калій, кальцій, фосфор, залізо, магній, натрій, цинк, мідь, селен, марганець). Він містить не менше 3% ефірної олії складного вмісту (включає пінен, гераніол, евгенол, дипентен, ліналоол та ін.), близько 40% щільної жирної олії, що складається в основному з тригліцеридів міристинової кислоти, а також крохмаль (близько 20%), пігменти, сапоніни, пектинові речовини.

При цьому ряд його речовин (елеміцин, міристицин, метиленедлок-сіамфетамін) є отруйними та мають наркотичну і галюциногенну дію. Тому їсти багато мускатного горіха (ядра 3-4), а також мускатного цвіту не рекомендується – це небезпечно для здоров'я. У разі зловживання горіх може спричинити стан ейфорії, галюцинації, нудоту, судоми, відчуття схоже на жахливе похмілля. За даними деяких дослідників, токсична доза мускатного горіха може становити 2-3 чайні ложки (приблизно 10-15 г). В окремих випадках передозування мускатним горіхом може призвести до смерті, особливо якщо мускатний горіх поєднується з препаратами. Визнана норма – не більше 0,1 г мускатного горіха на порцію.

Смакові й ароматичні якості мускатного горіха

Мускатний горіх має терпкий, пряний аромат, з відтінками кардамону та кориці, і часто використовується в різних стравах для додавання теплих та насичених нот. Смак мускатного горіха дуже впізнаваний: гострий, пекуче-пряний, солодкий з ароматними деревними нотками. Приготовлені страви з таким горіхом залишають приємний свіжий смак.

Користь

Ефект мускатного горіха приголомшливий: тонізуючий, стимулюючий, зігріваючий і піднімаючий настрій. Цю властивість горіхові надає серотонін – «гормон радості». Він також здатний зміцнювати пам'ять, посилювати концентрацію при розумовій роботі, позитивно впливати на роботу серцево-судинної (стимулює кровообіг, зміцнює серцевий м'яз) та центральної нервової систем. Вживання мінімальних доз мускатного горіха має розслаблюючу дію – заспокоює нерви, викликає сон.

Пряність з давніх-давен відома як відмінний знеболюючий засіб, який допомагає при болях у суглобах, шлунку, при артриті, при головному і зубному болю. У народній медицині застосовується при нудоті, діареї, метеоризмі, високій температурі. Її часто використовують як допоміжний засіб для лікування простудних хвороб, включають в імуностимулюючі збори. Запашний горіх можна додавати в масажні суміші, щоб посилити зігріваючий ефект. Мускатний горіх сприятливо впливає процес очищення нирок, крові, печінки від токсинів і шкідливих речовин. Така спеція відмінно підсилює апетит, покращуючи роботу травної системи та кишківника. Для схуднення рекомендують приймати напій із кефіру з корицею, меленим перцем та мускатним горіхом, який чудово прискорює обмін речовин. Мускатний горіх дуже добре використовувати для догляду за шкірою, також він живить волосся та зміцнює коріння волосся.

Використання мускатного горіха в кулінарії

Цей невеликий горіх дуже популярний в азійській і східній кулінарії, де його основне застосування – ароматизація м'ясних страв та молочних продуктів (кисломолочного сиру та твердого сиру). У Середній Азії, наприклад, мускатний горіх змішують із цукром і посипають такою сумішшю часточки нарізаних фруктів. В Індії мускатний горіх часто додають до чаю з кількома спеціями, до якого додають цукор та жирне молоко. У європейській кулінарії мускатний горіх найчастіше використовується у німецькій, французькій та англійській кухні. В італійській кухні великою популярністю користується паста з болонським соусом або соусом бешамель, до складу яких входить мускатний горіх, також його додають в начинки для тортелліні та равіолі. В Англії мускатний горіх додають у традиційний ель, а жителі Швейцарії ароматизують цією спецією сирний фондю.

На жаль, мускатний горіх може не лише покращити смак страви, а й нашкодити їй. Ця дуже насичена спеція, яка може перебити аромат та смак інших інгредієнтів. Тому мускатний горіх необхідно використовувати, дотримуючись деяких правил:

1) додавайте його поступово, починаючи з невеликої кількості, щоб контролювати інтенсивність його смаку у страві;
2) у великих кількостях він шкодить здоров'ю, тому рекомендована доза використання спеції – не більше 0,1 г на одну порцію;
3) якщо він використовується для випічки, рекомендується вводити його в тісто в процесі замісу;
4) у гарячі страви мускатний горіх слід додавати в кінці варіння, інакше вони набувають гіркуватого відтінку, а тривала термічна обробка може зменшити інтенсивність аромату спеції;
5) якщо Ви використовуєте цілісні горіхи, краще молоти їх безпосередньо перед використанням. Це допоможе зберегти аромат і смак, тому що олії мускатного горіха швидко втрачають свої властивості після подрібнення.

Маючи в наявності цілісні горіхи, для їх натирання Ви можете використовувати терку з дрібними отворами, а для подрібнення на порошок – потужну кавомолку. Добре для цієї мети підходять ножі для зняття цедри. Крім того, існують спеціальні млини, призначені саме для перемелювання мускатного горіха.

Мускатний горіх підходить як для солодких, так і солоних страв. Він полегшує перетравлення м'яса і чудово поєднується з деякими його видами (наприклад, свининою, птицею), як ароматична добавка додається в ковбаси, сосиски та паштети. Його застосовують і в харчовій промисловості – додають при консервуванні, зокрема копчень, риби, грибів та овочів.

Мускатним горіхом ароматизують супи, рибну юшку, м'ясні бульйони, рибні страви, рагу з овочів, різні гарніри з рису, крупи та бобових, овочеві салати. Спеція дивовижно поєднується з гарбузом, брюссельською та кольоровою капустою, морквою, помідорами, картоплею, спаржею, цибулею-пореєм і шпинатом, з печеними фруктами та ягідним пюре.

Спеція допомагає засвоюватися молочним продуктам і добре поєднується з яйцями, молоком, вершками, у тому числі збитими, нею присмачують сири та кисломолочні сири. Мускатним горіхом також приправляють соуси та гірчицю. Він добре поєднується з різними білими соусами та соусами на основі молока. Додавайте трохи мускатного горіха в бешамель, альфредо та інші молочні соуси.

Часто використовується при приготуванні будь-яких десертів і випічки. Ця спеція надає вишуканого смаку шоколадним виробам, пирогам, оладкам, тортам, тістечкам, кексам, пудингам, печиву, варенню, морозиву, кремам. У випічці її часто поєднують з корицею та імбиром (наприклад, це поєднання добре підходить для печива та пряників).

Мускатним горіхом добре ароматизувати спиртні напої (вино, глінтвейн, пунш, коктейлі), молочні та шоколадні безалкогольні напої, каву та какао. Його можуть додавати в томатний сік або компоти.

Ця приправа входить до складу багатьох пряних композицій, до яких належить індійська гарам-масала і каррі, французька суміш quatre epices, марокканська композиція Ras el kanout і туніська qalat dagga. Мускатний горіх гармонійно поєднується з фенхелем, зеленим кардамоном, корицею, імбиром, гвоздикою, запашним перцем та куркумою.

Універсальна суміш прянощів – гвоздика з мускатним горіхом. Виявляється, поєднання схожих запахів пояснюється наявністю дуже схожих молекул: у гвоздиці – основний компонент евгенол, а в мускатному горіху – ізоевгенол. Ось чому два аромати сприймаються один одним як родичі, а в кулінарних виробах розкриваються на повну міру і навіть можуть замінити один одного.

Способи вживання: додавайте в кондитерські вироби, напої, м'ясо, гарніри, гриби згідно з рецептами.

Протипоказання: індивідуальне несприйняття продукту. Спеція протипоказана людям із серцево-судинними захворюваннями, а також під час лікування печінки, при вагітності, епілепсії, психічних захворюваннях та підвищеній чутливості.

Умови зберігання: зберігати в щільно закритому оригінальному пакуванні виробника при кімнатній температурі до +25 °С і відносній вологості повітря нижче 65%, осторонь від прямого сонячного проміння.

Склад: горіх мускатний.

Увійти за допомогою
Оцініть товар
Надіслати
Назва Горіх мускатний цілий
Вид Спеції
Вага 40 г
Упаковання Алюмінієва баночка
Країна виробник Індонезія
Бренд Ароматика
95 грн
Порівняти
Увійдіть на сайт щоб
додати товар в список бажань
Замовити швидко
  • Оплата послуг доставки формується за тарифами перевізника;
  • При купівлі на суму від 1500 грн., доставка товару на відділення «Нової Пошти» по всій Україні здійснюється БЕЗКОШТОВНО;
  • При купівлі товару на суму від 2000 грн. доставка кур'єром «Нової Пошти», за вказаною Вами адресою, здійснюється БЕЗКОШТОВНО;
  • У способі доставки «Поштомат Нова Пошта», тарифікація відрізняється від вартості доставки «Нова Пошта» на відділення.

Ви можете оплатити замовлення будь-яким зручним для Вас способом:

1. Оплата на банківський розрахунковий рахунок (юр. особи, ФОП).

2. Банківський переказ (для фізичних осіб).

3. Оплата післяплатою - тимчасово не працює!

4. Електронні платежі: кредитними картами Visa, MasterCard.

Вгору