Графік роботи:

Будні: 9:00–18:00

 

0
Мій кошик
Додайте товари до списку бажань

Індійський каррі 70 г Ароматика

Штрихкод 4820177029095
В наявності

Індійський каррі Ароматика – це знаменита суміш спецій, характерна для індійської кухні, основу якої становить куркума та інші ароматні трави і прянощі. Саме завдяки куркумі страви на основі цієї приправи мають такий апетитний яскраво-жовтий колір і впізнаваний запах. Крім красивого кольору вона здатна надати будь-якій страві особливу пікантність, помірну пекучість і неповторний аромат. Ця приправа використовується для широкого спектру страв: для м'яса (яловичини, телятини, свинини, баранини), птиці (курки, качки, індики), риби (особливо добре смакує рибне каррі з рисом), овочевих і рисових страв (особливо широко для рису з овочами ), для картоплі, бобових. Каррі додають в супи, пиріжки та тісто для випічки, з ним роблять спеціальні каррі соуси і підливи. Ця суміш спецій стимулює і покращує травлення, тонізує і зміцнює організм.

Країна походження сировини: Німеччина.

Історія застосування

Каррі – одна з найдавніших і найпоширеніших індійських приправ. Тамільське слово «kari» перекладається просто як «соус». Хоча у самого слова «каррі» існує кілька значень – це і суміш спецій, і соус, і страви, приготовані з використанням цієї суміші пряних і гострих приправ, і листя дерева нім (Murraya koenigii). Але насправді листя дерева нім – зовсім необов'язковий компонент соусу каррі. Та й еталонного рецепта каррі на світі не існує. Існує безліч способів готувати страви з каррі, мало не в кожному штаті Індії є свої улюблені рецепти. Приправа також популярна в Таїланді, Малайзії, Індонезії, а з легкої руки англійців соус каррі давно набув популярності у всьому світі.

Сьогодні дослідники вважають, що каррі почали використовувати в Індії ще в 4-му тисячолітті до нашої ери. Уже тоді до складу порошку включали три головні елементи: імбир, часник і куркуму. Зате достеменно відомо, що вже в 2500 році до нашої ери індійці ароматизували соуси спеціями і прянощами. Археологічні знахідки свідчать про використання ступки, яка була потрібна, щоб товкти, наприклад, гірчицю, фенхель, кмин і стручки тамаринда.

Колись первісні жителі Індостану терли корінь трав'янистої, однодольної рослини куркуми з сильним запахом, але слабким смаком, щоб отримати з неї порошок і використовувати його переважно для фарбування своїх вегетаріанських страв. Пізніше, взявши за основу цей порошок з кореня куркуми, до нього додали близько семи компонентів і отримали відмінну приправу.

Вважається, що приправа карі поширилася по Азії через індійських ченців-буддистів, які подорожували по Шовковому шляху. В Європі каррі відомим зробили англійці, які привезли його з Індії. Торгуючи індійськими спеціями і розвиваючи глобальні економічні зв'язки між континентами, вони «підсадили» на індійську приправу не лише європейців, але і жителів північноамериканських колоній. Цікаво, що британці використовували слово «каррі» для позначення будь-якої гострої їжі. При цьому на склад цієї прянощі вплинули купці саме з Іспанії та Португалії, які привезли до Індії перець чилі. До XVI-XVII століть найгострішим інгредієнтом в каррі був чорний перець.

У 1747 році вийшла кулінарна енциклопедія Ханни Гласс «The art of cookery made plain and easy», в якій був надрукований перший рецепт каррі. А вже два супербестселера 19 століття – «Книга про управління домашнім господарством» Ізабелли Бітон (1861 року) і «Сучасна кухня» Елізи Ептон (1845 року) – містили стільки рецептів із застосуванням каррі, скільки індійські кухарі не знали ніколи. Вважається, що популярності каррі дуже посприяла королева Вікторія, яка обожнювала все індійське, в тому числі й це блюдо.

Склад

Повсюдно каррі відомий в основному у вигляді сухого порошку, але суміш може відрізнятися за складом і кількістю інгредієнтів. Залежно від країни та регіону в каррі можуть відмінно уживатися до 25 компонентів! Мабуть, єдиними строгими складовими суміші є порошок куркуми, лист каррі, який замінюється на фенугрек (пажитник, шамбала), коріандр і перець (чорний, кайенский, червоний гострий перець або чилі).

Куркума, точніше порошок з її кореня, повинна становити близько 30% каррі. Вона має гарний колір, дуже виразний аромат, але не дуже яскравий смак, який і доповнюють інші спеції.

Суміш спецій «індійський каррі» від українського бренду Ароматика складається з 15 компонентів: куркума, коріандр, кмин, імбир, перець чилі, чорний перець, фенхель, базилік, часник, насіння: гірчиці, пажитника, кропу, селери, корінь солодки, а для повноти смаку прянощі доповнюються морською сіллю.

За рахунок такого великого складу суміш спецій багата і на корисні речовини. Вона містить багато мінералів (калій, кальцій, фосфор, магній, натрій, залізо, селен, цинк, мідь), вітаміни (B1, B2, ніацин, В6, В12, А, D, С, Е), похідні фолієвої кислоти.

Смакові й ароматичні якості каррі

Спеція володіє сильним запахом і досить незвичайним смаком. Головний інгредієнт приправи – куркума, відповідає в більшій мірі за яскравий колір і апетитний аромат спеції, на смак вона слабо-пекуча і трохи гіркувата. А виразний пряний аромат і неповторні смакові якості каррі надають головний чином пажитник, коріандр, кмин, фенхель, часник, насіння гірчиці та кропу.

Такі прянощі, як кмин і насіння кропу додають каррі глибшого, земного аромату, висушений базилік надає приправі м'який, запашний, пікантний відтінок, а фенхель може надати міксу ноти анісової аромату. Перець чилі і чорний перець відповідають в цій суміші спецій за гостроту, імбир – за пряність і пекучість, корінь солодки привносить солодкі ноти, пажитник – тонкий горіховий присмак, за солоність спеції відповідає морська сіль.

Таке поєднання інгредієнтів і надає каррі характерний насичено-жовтий з гірчичним відтінком колір, яскравий і апетитний аромат, помірно-гострий і пряний присмак.

Користь

Популярність каррі – в багатстві смаку, але це не єдина її гідність. Її неймовірна користь для організму – зовсім не перебільшення, адже до складу приправи входить багато спецій, здавна відомих за свої унікальні властивості у впливі на організм людини. Це пов'язано зі здатністю приправи прискорювати обмінні процеси, покращувати перистальтику кишківника, знижувати відчуття голоду. Для тих, хто мріє схуднути, застосування каррі може стати альтернативою солі та допоміжним методом для спалювання жирових відкладень.

Також каррі має зміцнюючі та тонізуючі властивості. Дослідження вчених довели: куркума є потужним антиоксидантом. Речовини, які в ній містяться, здатні блокувати токсичні білки, а також пригнічувати функціонування генів, які відповідають за процес старіння. Таким чином куркумін, що міститься в куркумі, омолоджує організм на клітинному рівні і захищає клітини мозку від руйнування, тим самим запобігаючи виникненню старечого недоумства. Крім того, ця пряність нормалізує засвоєння білка в організмі, запобігає здуттю живота, газоутворенню.

Кмин, що міститься в складі каррі, зміцнює імунітет, виводить з нашого організму токсини і шлаки, а також нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту. Пажитник володіє протизапальними і відхаркувальними властивостями, і до того ж є досить сильним афродизіаком. Коріандр збуджує апетит, стимулює травлення, нормалізує виділення жовчі, допомагає при метеоризмі і застосовується як відхаркувальний засіб. Фенхель – справжня «вітамінна бомба», в ньому міститься багато фолієвої кислоти і калію, а чорний перець є корисним для людей, які страждають на цукровий діабет 2 типу, так як містить багато хрому. Імбир, як відомо, теж прискорює процес перетравлення їжі, а ще стимулює кровообіг, усуває здуття живота і сприяє спалюванню жирів. Решта речовини: часник, базилік, кріп, перець чилі й інші спеції володіють не менш корисними властивостями і ефектами.

В Індії каррі на особливому рахунку, там впевнені, що ця приправа здатна очищати чакри і тонкі тіла людини. Особливо цінується каррі йогами, оскільки стимулює роботу м'язового апарату, а також володіє загальною тонізуючою властивістю.

Використання каррі в кулінарії

Каррі – це одна з найпопулярніших приправ в світі, тому без неї не можна обійтися на кухні, особливо любителям індійської та іншої азіатської кухні. Каррі можна назвати універсальною приправою: її використовують для приготування м'яса, овочів, соусів і бульйонів, омлетів, супів, додають в десерти, напої та навіть молочні продукти. Вона надає стравам не тільки унікальний смак, але і гарне жовте забарвлення.

В Індії та інших східних країнах каррі використовують в основному для приготування специфічних концентрованих гострих соусів. Ними присмачують все підряд – і рис, і овочі, і боби, і м'ясо, і рибу, також можуть подавати з хлібом, зазвичай коржиками, такі як роті або наан. Каррі також ідеально поєднується з пампушками на пару ідлі, куркою, млинцями доса і соусом чанті. В Індії додають цю суміш в дхал (традиційний суп), каррі (однойменне з приправою блюдо), рис басмані, печені пиріжки (вони називаються самоса). Англійці взагалі називають словом каррі всі страви, приправлені гострими соусами.

Приправу можна використовувати для страв з м'яса, птиці, риби. Індійській каррі додає м'ясу гострий смак і пряний аромат, причому його можна додавати як в процесі маринування, так і після приготування. Але найпопулярнішим блюдом, мабуть, вважається «курка каррі».

Це відмінне смакове доповнення до зігріваючих напоїв і бульйонів, супів і овочевих пюре, холодних і гарячих закусок. Часто спецію додають в другі страви – каші і рагу, відмінно поєднується з рисом і картоплею. Невелика щіпка каррі додасть овочам і крупам (ячній, гречаній, кукурудзяній, пшеничній) красивого сонячного відтінку. Це також гарне доповнення для креветок, вегетаріанських страв, наприклад, для сиру тофу, інших соєвих продуктів.

У міру того, як популярність цієї приправи зростає, творчі кухарі знаходять все більш оригінальні способи її використання, в тому числі в гамбургерах, омлетах і різних ситних салатах. Каррі можна додавати в овочеві салати і мікси, солодку і несолодке випічку, різні кондитерські вироби. Іноді ним фарбують і ароматизують тісто. При додаванні в напої і коктейлі, каррі наповнює їх яскравим смаком і незабутнім ароматом.

Каррі – прекрасна пряна суміш, яка може облагородити будь-які страви. Однак важливо пам'ятати, що у цій спеції занадто яскравий смак і аромат. І якщо Ви не готові до того, що Ваше блюдо вийде сильно пряним, то варто починати з малих порцій приправи.

Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
• Калорійність – 304 ккал / 1269 кДж,
• Білки – 13,5 г,
• Жири – 9,3 г,
  – в тому числі насичені – 1,3 г,
• Вуглеводи – 30,3 г,
  – включаючи цукор – 7,2 г,
• Рослинні волокна – 22,5 г,
• Сіль – 5,13 г.

Способи вживання: використовуйте як приправу згідно з рецептами.

Протипоказання: індивідуальне несприйняття продукту. Каррі не рекомендується вживати людям з проблемами згортання крові, а також які приймають антикоагулянти, аспірин та його похідні.

Умови зберігання: зберігати в щільно закритому оригінальному пакуванні виробника при кімнатній температурі до +25 °С і відносній вологості повітря нижче 65%, осторонь від прямого сонячного проміння.

Склад: куркума, коріандр, гірчичне насіння, насіння пажитника, імбир, насіння кропу, кріп, морська сіль, базилік, часник, насіння селери, корінь солодки, перець, перець чорний, кмин.

Увійти за допомогою
Оцініть товар
Надіслати
Назва Індійський каррі
Вид Спеції
Вага 70 г
Упаковання Пакет дой-пак крафт із zip-замком
Країна виробник Німеччина
Бренд Ароматика
Кількість 99
95 грн
105 грн
Порівняти
Увійдіть на сайт щоб
додати товар в список бажань
Замовити швидко
  • Оплата послуг доставки формується за тарифами перевізника (вартість доставки на відділення «Нова Пошта» – 50 грн);
  • При купівлі на суму від 800 грн., доставка товару на відділення «Нової Пошти» по всій Україні здійснюється БЕЗКОШТОВНО;
  • При купівлі товару на суму від 1 200 грн. доставка кур'єром «Нової Пошти», за вказаною Вами адресою, здійснюється БЕЗКОШТОВНО (вартість доставки кур'єром «Нова Пошта» – 70 грн);
  • У способі доставки «Поштомат Нова Пошта», тарифікація відрізняється від вартості доставки «Нова Пошта» на відділення.

Ви можете оплатити замовлення будь-яким зручним для Вас способом:

1. Оплата на банківський розрахунковий рахунок (юр. особи, ФОП).

2. Банківський переказ (для фізичних осіб).

3. Оплата післяплатою.

4. Електронні платежі: кредитними картами Visa, MasterCard.

Вгору