Доставка посилок тимчасово працює за повною передоплатою.
Графік роботи:

Будні: 9:00–18:00

 

0
Мій кошик
Додайте товари до списку бажань

Чебрець мелений 100 г Ароматика

Штрихкод 4820177029309
В наявності

Чебрець мелений Ароматика – це ароматна приправа у вигляді дрібно подрібненого висушеного листя і гілочок чебрецю або як його ще називають тим'яну. Чебрець з давніх-давен шанувався як божественна трава, здатна повертати людині не тільки здоров'я, а й життя, і застосовувався як лікарська рослина. Сьогодні він належить до найважливіших прянощів багатьох національних кухонь країн Європи і є основною пряно-ароматичних композицій багатьох страв, особливо середземноморської кухні. Чебрець – це універсальна спеція, яка має сильний, пряний, теплий запах. Він покращує смак та запах м'ясних, рибних, овочевих страв, особливо з картоплі та капусти. Чебрець використовується як прянощі при солінні, мочінні, консервуванні, для ароматизації ковбас, соусів, сирів, желе, чаю. Він входить в більшість популярних складів ароматичних приправ. Як приправа для жирної їжі чебрець не тільки значно покращує і збагачує смак, але і сприяє її перетравлюванню.

Країна походження сировини: Польща.

Історія застосування

Тим'ян здавна вважали рослиною, здатною повернути людині здоров'я і життєву силу. Його століттями цінували за те, що він підтримував боротьбу з багатьма поширеними і неприємними недугами. Не випадково, що його назва походить від грецького слова «тимон», що перекладається як «хоробрість», «сила духу», «сильний» або «мужній». Також існує легенда, що чебрець з'явився зі сліз найгарнішої з грецьких жінок Єлени Прекрасної. Саме цим пояснюється такий гіркий смак трави.

Чебрець відноситься до числа найдавніших пряних рослин, використовуваних людством в кулінарії. Він був відомий ще стародавнім єгиптянам. Вони використовували цю запашну траву як антисептик для бальзамування, як ароматну добавку до їжі та пахощі, що додавали сміливості, енергії та сили. Активно застосовували чебрець в кулінарії жителі Італії, Греції, а також в ряді північноафриканських країн, наприклад, в Марокко. До речі, місцем народження чебрецю як прянощі заведено вважати Південну Європу, що пояснює любов європейців, особливо французів, до цієї трави. Широкому поширенню чебрецю в Європі сприяли монахи-бенедиктинці, які багато подорожували.

Був популярним чебрець і у древніх слов'ян. Вони кидали траву в багаття, щоб умилостивити запашним димом своїх богів, обкурювали ним житлові та інші приміщення. Вважалося, що це вбереже людей і худобу від хвороб. На Русі чебрець навіть прозвали «Богородською травою» і «Богородичною травичкою». Мабуть, ці назви пов'язані зі звичаєм наших предків прикрашати квітами цієї рослини церкви на свято Успіння Богородиці, який буває в кінці серпня, ними обрамляли ікони з образом Богородиці або клали на божниці маленькі букетики чебрецю.

Виробництво

Дана спеція виготовляється з багаторічного напівчагарнику чебрецю звичайного або садового (Thymus vulgaris), родина глухокропивні (Lamiaceae). Траву збирають ще до початку цвітіння, щоб насичений аромат ефірних олій всередині чебрецю не втік, і обробляють паром, щоб максимально зберегти корисні речовини рослини. Далі його сушать і обмолочують, видаляючи самі здеревілі та великі стебла.

Склад

Трава чебрецю містить багато вітамінів і мінеральних речовин, особливо мінеральних солей: вітамін А, бета-каротин, вітаміни групи В, С, кальцій, магній, калій, фосфор, залізо цинк, мідь, марганець. У ній виявлені дубильні речовини, гіркоти, камедь, тритерпенові сполуки – урсолова і олеанолова кислоти, флавоноїди. Поєднанням цих діючих речовин і обумовлений широкий спектр корисних властивостей рослини.

Але найбільше ця культура цінується за високий вміст ефірної олії, якою обумовлений і сильний аромат, і цілющі властивості чебрецю: благотворний вплив на дихальну і травну систему, спазмолітичну і бактерицидну дію.

Смакові й ароматичні якості чебрецю

Чебрець має сильний, приємний аромат і гострий, пряний смак, за ароматом нагадує кмин і аніс. У ньому присутня гостра пряність і специфічна гірчинка, що надає стравам особливу пікантність. Завдяки цьому приємному ароматному запаху листя чебрецю завжди використовувалося як приправа, або окремо, або в складі різних сумішей.

Користь

Чебрець поліпшує апетит. У кулінарії його рекомендують додавати у важкі продукти (картопля, бобові, ковбасу, жирне м'ясо), коли необхідно полегшити засвоєння їжі, що важко перетравлюється. Завдяки наявності танінів чебрець допомагає відновлювати роботу кишківника і покращує стан організму при розладах шлунка.

Завдяки наявності ефірної олії, його корисні властивості також виявляються в антисептичному, ранозагоювальному і дезінфікуючому впливі на організм людини. Вміст флавоноїдів робить чаї та відвари з чебрецю популярним засобом під час епідемій грипу і застуди. Це відмінний заспокійливий засіб при депресії, втомі, неврастенії. Ароматна трава також добре допомагає при неприємному запаху з рота.

Використання чебрецю в кулінарії

Чебрець (тим'ян) широко використовується як приправа і пряність, його можна додавати в їжу як самостійну приправу або ж у складі сумішей. Чебрець повністю розкриває свій аромат при тривалій тепловій обробці, тому його кладуть на початку приготування. Завдяки порошкоподібній формі чебрець легко додавати до багатьох страв, що в деяких випадках відіграє особливо важливу роль.

Чебрець – досить «сильна» спеція, тому будьте обережні та не перестарайтеся з цією приправою. Для того, щоб він саме розкрив смак страви, а не перекрив його, необхідно акуратно вибирати дозування. Досить невеликої кількості меленого чебрецю, щоб додати страві хороший, виразний смак: 0,2-0,3 г в сушеному вигляді з розрахунку на одну порцію.

Як приправу чебрець можна додавати практично в будь-які страви. Зазвичай його використовують для ароматизації печені, рагу, смаженого на грилі м'яса, птиці, м'ясних паштетів, сирів і салатів. Він дозволяє надати особливий аромат копченині, консервованим продуктам, а також виробам з тіста. Часто використовується в маринадах для соління, мочіння та консервування.

Ця трава дозволяє розкрити аромат м'яса, ідеально поєднується з бараниною, телятиною, а також з птицею і рибою. Тим'ян часто використовують при виготовленні грецьких ковбасок "гірос". Чебрець збагачує смак і аромат супів, бульйонів, борщів, а також світлих соусів. Його можна додавати в піцу, пасти, макарони, рис, салати з картоплі та помідорів, страви з яєць. Це ароматна добавка до масла, хліба і овочів. Традиційно це спеція використовується для приготування страв середземноморської кухні (мінестроне, різотто, полента).

Чебрець – чудова добавка до чаю і при виготовленні ароматних алкогольних і безалкогольних напоїв. Чай з чебрецю радує не тільки своїм неймовірним ароматом і смаком, але це і дуже корисний напій для нервової, дихальної та травної системи організму. У настоях і чаях чебрець чудово себе почуває в компанії з м'ятою, материнкою і розмарином. Він служить ароматизатором для коктейлів, використовується як пряна добавка в лікеро-горілчаній та консервній промисловості. Висушену траву використовують при консервуванні огірків.

Також чебрець додають в десерти для додання їм вишуканого і незвичайного смаку. Сухий тим'ян покращує смак і надає аромату пирогам, слойкам, печиву, пиріжкам та іншій випічці. Особливо часто чебрець змішують з лимонною цедрою для приготування кремів, додають в курди і желе.

Найчастіше чебрець входить до складу різних трав'яних сумішей для гарніру, де незамінний поряд з петрушкою і лавровим листом. Чебрець хороший в компанії з іншими ароматними сушеними травами – орегано, базиліком, м'ятою, майораном. Найбільш відома суміш спеції з чебрецем в складі – це «Прованські трави», популярна як на батьківщині – в Південній Франції, так і в усьому світі. До її складу, крім чебрецю, входять кервель, естрагон, чабер, майоран, розмарин, лаванда і часто фенхель. Ця суміш використовується для багатьох страв Південної Франції, особливо риби, але також м'яса і овочів. Чебрець також входить до складу таких популярних пряних сумішей, як «Букет Гарні» (Франція), «Захтар» (Йорданія), «Дукка» (Єгипет), а також креольська суміш (Америка).

Харчова та енергетична цінність на 100 г продукту:
• Калорійність – 285 ккал / 1 182 кДж;
• Білки – 9,1 г;
• Жири – 7,4 г;
  – в тому числі насичені – 2,7 г;
• Вуглеводи – 26,9 г;
  – включаючи цукор – 1,7 г;
• Рослинні волокна – 37,0 г;
• Сіль – 0,14 г.

Способи вживання: додавайте в перші страви, овочі, соуси, рибу, м'ясо.

Протипоказання: індивідуальне несприйняття продукту.

Умови зберігання: зберігати в щільно закритому оригінальному пакуванні виробника при кімнатній температурі до +25 °С і відносній вологості повітря нижче 65%, осторонь від прямого сонячного проміння.

Склад: порошок чебрецю садового обробленого паром.

Увійти за допомогою
Оцініть товар
Надіслати
Назва Чебрець мелений
Вид Спеції
Вага 100 г
Упаковання Пакет дой-пак крафт із zip-замком
Країна виробник Польща
Бренд Ароматика
85 грн
140 грн
Порівняти
Увійдіть на сайт щоб
додати товар в список бажань
Замовити швидко
  • Оплата послуг доставки формується за тарифами перевізника;
  • При купівлі на суму від 1500 грн., доставка товару на відділення «Нової Пошти» по всій Україні здійснюється БЕЗКОШТОВНО;
  • При купівлі товару на суму від 2000 грн. доставка кур'єром «Нової Пошти», за вказаною Вами адресою, здійснюється БЕЗКОШТОВНО;
  • У способі доставки «Поштомат Нова Пошта», тарифікація відрізняється від вартості доставки «Нова Пошта» на відділення.

Ви можете оплатити замовлення будь-яким зручним для Вас способом:

1. Оплата на банківський розрахунковий рахунок (юр. особи, ФОП).

2. Банківський переказ (для фізичних осіб).

3. Оплата післяплатою - тимчасово не працює!

4. Електронні платежі: кредитними картами Visa, MasterCard.

Вгору