Питання:

Чому масла ши має зернистість?

Відповідь:

   Зовнішній вигляд для твердих масел (Баттери) в тому числі і масла ши характерна зерниста структура, тобто дрібні тверді включення, які при розподілі масла по шкірі плавляться, не доставляючи і не залишаючи неприємного відчуття або невідповідного зовнішнього вигляду. Зернистість не є бракувальною фактором і тим більше не є чинником, що підтверджує неякісність масла ши, як і всіх Баттери.
   Зернистість у Баттери як правило може виникати коли вони тануть, випадково під час транспортування, зберігання або навмисно, а потім охолоджуються занадто повільно.
   Горбиста поверхню батареї пояснюється ще й тим, що Баттери, це поліморфні масла, які містять в своєму складі різні ізомери (альфа, бета, гамма), що мають різну щільність. І якщо масло після розфасовки, або при ненавмисно таненні під час транспортування або зберігання потім повільно охолоджується, то однойменні ізомери займають певне місце в товщі масла. В силу фізичних законів, ізомери мають меншу щільність, піднімаються ближче до поверхні масла, ізомери більш важкі розподіляються в нижніх шарах масла. Більш легкі, виштовхує ізомери, зосереджені на поверхні масла, часто утворюють зернистість і нерівну горбисту поверхню масла в баночках. Процес перерозподілу ізомерів в маслі може тривати і після його повного остигання масла. Поява бугристости на поверхні масла, його зернистість не є бракувальною фактором.